Οι Ποικιλίες

Η Αχαιών Οινοποιητική δημιουργεί κρασιά από Ελληνικές γηγενείς ποικιλίες. Ο Ροδίτης Αλεπού, ο Σιδερίτης, η Μαυροδάφνη και το Μοσχάτο καλλιεργούνται στις οινοποιητικές ζώνες της ΠΟΠ Πάτρας και ΠΓΕ Αιγιάλειας αντίστοιχα ενώ το Αγιωργίτικο καλλιεργείται στην οινοποιητική ζώνη της ΠΟΠ Νεμέας.

Ροδίτης

Ο Ροδίτης είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και παλιές ποικιλίες αμπέλου στην Ελλάδα. Είναι γνωστός με πολλά διαφορετικά ονόματα όπως Αλεπού, Ρογδίτης, Τουρκοπούλα και άλλα. Ανάμεσα στους κλώνους του ο Ροδίτης Αλεπού από τον οποίο δημιουργείται το Icon R ξεχωρίζει για την ποιότητά του.

Η ποικιλία παρουσιάζει πλούσια βλάστηση και ενώ αντέχει στην ξηρασία είναι επιρρεπής σε ασθένειες. Όταν υπάρχει έλεγχος της ποσότητας και κατάλληλη επιλογή κλώνων όπως στην περίτπωση του Ροδίτη Αλεπού η ποικιλία παράγει καλοδομημένα κρασιά με έντονα φρουτώδη αρώματα – όπως ώριμο πεπόνι και εσπεριδοειδή – που πολλές φορές θυμίζουν Sauvignon Blanc, με ζωντανή και φινετσάτη παλέτα, δομή, υψηλό αλκόολ και μέτρια, ισορροπημένη οξύτητα. 

Οι αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο δίνουν αξιόλογα παραδείγματα υψηλής ποιότητας.

Ο Ροδίτης παράγει ήσυχα ξηρά, ημίξηρα και ημίγλυκα λευκά κρασιά ΠΟΠ Πάτρας στην Πελοπόννησο, ΠΟΠ Αγχιάλου στη Μαγνησία (μαζί με Σαββατιανό) και ξηρά  κρασιά ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα στη Χαλκιδική (μαζί με Αθήρι και Ασύρτικο).

Είναι επίσης η βάση για πολλά κρασιά ΠΓΕ στη Μακεδόνια, τη Θεσσαλία και την Αττική όπου σε συνδυασμό με το Σαββατιανό παράγει τη ρετσίνα καθώς και κρασιά χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

acheon-winery-roditis-aigialeia-opt

Σιδερίτης

Το όνομα της ποικιλιας από την οποία παράγεται  το λευκό ξηρο κρασί μας Iros S, προέρχεται από την λέξη σίδερο όπως λέει ο οινικός συγγραφέας Michael Bredahl. Το όνομα δόθηκε στην ποικιλία λαμβάνοντας υπόψη την ορυκτά χαρακτηριστικά στη γεύση του.

Η ακριβής προέλευση του Σιδερίτη δεν είναι γνωστή. Βρίσκεται κυρίως στην Πελοπόννησο εδώ και χρόνια αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να πιστοποιηθεί η προέλευση και ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί στο συνδυασμό πολλών λευκών κρασιών.

Το σταφύλι δεν παρουσιάζει γενετικές ομοιότητες με κάποιο άλλο και είναι μοναδικό στο είδος του.

Οι ρώγες του Σιδερίτη έχουν ερυθρωπό χρώμα. Το μονοποικιλιακό κρασί που γίνεται από αυτό το σταφύλι δίνει αρώματα και γεύση εσπεριδοειδών με έμφαση στο γκρέιπφρουτ με ευχάριστες νότες ορυκτότητας.

Τα σταφύλια ωριμάζουν πολύ αργά παίρνοντας το ερυθρωπό τους χρώμα στο τέλος του φθινοπώρου με αρχές του χειμώνα. Τα κρασιά που παράγονται έχουν χαμηλό αλκοολικό βαθμό, υψηλή οξύτητα και ένα άγγιγμα μπαχαρικών στη γεύση.

Φύεται καλύτερα σε προσχωσιογενή αμμώδη εδάφη ενώ οι ρώγες του σταφυλιού είναι πολύ μικρές και τα τσαμπιά είναι συμπαγή και μικρά. Το χρώμα του κρασιού είναι συνήθως μέτριο κεχριμπαρί.

Η γεύση είναι πλούσια και δίνει ένα καπνιστό τελείωμα. Το κρασί μπορεί να συνδυαστεί με μία μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων και αν συντηρηθεί σωστά μπορεί να παλαιώσει και έως 12 χρόνια. 

Μαυροδάφνη

Όταν πριν από 150 περίπου χρόνια ο Γερμανός Γουστάβος Κλάους (Gustav Clauss) εγκαταστάθηκε έξω από την Πάτρα και οινοποίησε την πρώτη γλυκιά Μαυροδάφνη, αποκλείεται να φανταζόταν ότι θα γινόταν ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα προϊόντα του ελληνικού αμπελώνα. Ούτε βέβαια ότι σήμερα, η Μαυροδάφνη, εκτός από τα εν δυνάμει εξαιρετικά γλυκά κρασιά, με τις γεωγραφικές ενδείξεις «Μαυροδάφνη Πατρών» και «Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς», θα έδινε τόσο σημαντικά όσο και ιδιαίτερα ξηρά κρασιά όπως η Laura Nera, η δική μας φρέσκια ξηρή Μαυροδάφνη.

Η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα το ΒΔ τμήμα της διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό των αμπελώνων Μαυροδάφνης. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η χρήση της περιοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή των διακεκριμένων ενισχυμένων επιδόρπιων οίνων με την ένδειξη ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών. Το ίδιο συνέβαινε και στην Κεφαλλονιά, το νησί του Ιονίου, που παράγει σε ελάχιστες ποσότητες τα επίσης γλυκά και σπανιότατα κρασιά ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς. Το σχεδόν μαύρο χρώμα, τα πυκνά αρώματα αποξηραμένου δαμάσκηνου και μαύρης σταφίδας, το υψηλό αλκοόλ και η μέτρια οξύτητα που χαρακτηρίζουν τα κρασιά της ποικιλίας, ταιριάζουν γάντι σε ένα κλασικό προφίλ γλυκών κρασιών. Κατόπιν όμως, έρχεται η ιδιαίτερα πικάντικη «πικράδα», που δίνει μια σύνθετη διάσταση στο τελείωμα των κρασιών από Μαυροδάφνη. Τα τελευταία χρόνια, τα ενδιαφέροντα αυτά χαρακτηριστικά συναντώνται όλο και περισσότερο και σε ξηρές οινοποιήσεις, με την απουσία των σακχάρων να ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτό το παιχνίδι γλυκιά μύτη-ξινόπικρη γεύση, που θυμίζει έντονα τα σπουδαία Amarone του Veneto.

Η Μαυροδάφνη είναι δίχως αμφιβολία μια σπουδαία ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Καταξιωμένη στο κομμάτι των γλυκών, «τύπου Port» κρασιών, αλλά και ανεξερεύνητη όσο και αναπάντεχη στην ξηρή έκφρασή της, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τους εραστές της οινικής αυθεντικότητας, διαφορετικότητας και ποικιλομορφίας.

Μοσχάτο λευκό

Το δικό μας λευκό, ξηρό Moschato di Rio προέρχεται από τη γνωστή αγάπη του Άσπρου Μοσχάτου για τον ήλιο. Αυτός ζεσταίνει τις μικρές ρώγες, δίνει στην παχιά φλούδα του κιτρινόχρυσο, γεμάτο φακίδες χρώμα και συμπυκνώνει μοναδικά τα αρώματα και τη γεύση του. Έτσι, το λεπτόρωγο Μοσχάτο άσπρο προσφέρει απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα μοσχοβολιστά ξηρά, αλλά κυρίως σπουδαία γλυκά κρασιά, που δίκαια τοποθετούνται ανάμεσα στα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου («Μοσχάτος Πατρών», «Μοσχάτος Ρίου Πατρών», «Μοσχάτος Ρόδου», «Σάμος», και «Μοσχάτος Κεφαλλονιάς»).

Η αγάπη του Άσπρου μοσχάτου για επικλινείς, ορεινούς αμπελώνες δεν κρύβεται, αν και ευδοκιμεί εξίσου καλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά Σάμος και Ρόδος, ο πελοποννησιακός αμπελώνας του Ρίου-Πατρών και της Πάτρας, και η Κεφαλλονιά είναι οι σημαντικότερες περιοχές καλλιέργειας Μοσχάτου άσπρου και διαθέτουν ομώνυμες ζώνες ΠΟΠ για τα γλυκά τους μοσχάτα (ΠΟΠ Σάμος, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρόδου, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών και ΠΟΠ Μοσχάτος Κεφαλλονιάς, αντίστοιχα). Τα κρασιά όλων αυτών των περιοχών συγκαταλέγονται μάλιστα ανάμεσα στα πλέον διακεκριμένα ελληνικά κρασιά, αφού έχουν αποσπάσει και συνεχίζουν να αποσπούν σπουδαίες κριτικές, υψηλότατες βαθμολογίες και πλήθος μεταλλίων σε διεθνείς διαγωνισμούς και δοκιμές. Ως κοινό οργανοληπτικό τόπο έχουν τα εκρηκτικά αρώματα, με έντονη την παρουσία του πρωτογενούς αρώματος της ποικιλίας και του λίτσι, τη γευστική συμπύκνωση και την ικανοποιητική οξύτητα, στοιχεία που κανείς συναντά –σε μικρότερη ένταση– και στα ξηρά κρασιά της ποικιλίας. Η χρήση του βαρελιού συμπυκνώνει ακόμα περισσότερο αυτά τα... ελιξίρια, ενώ ταυτόχρονα τους προδίδει μελένιες, ξηροκαρπάτες και μαρμελαδάτες νότες.

Το λεπτόρωγο Μοσχάτο άσπρο είναι σίγουρα μια από τις πλέον σημαντικές ποικιλίες του ελλαδικού χώρου. Κάτω από τον ολόλαμπρο ελληνικό ήλιο μετουσιώνεται σε σπουδαία κρασιά, που εκφράζουν το μοναδικό terroir από το οποίο προέρχονται. Κρασιά που θα αφήσουν ακόμα και τον πλέον απαιτητικό οινόφιλο με το στόμα ανοιχτό, αλλά και ευτυχισμένο, που βίωσε μία τόσο αξιομνημόνευτη οινική εμπειρία, την οποία θα θελήσει να επαναλάβει το συντομότερο!

Αγιωργίτικο

Το δικό μας ID Agiorgitiko, δημιουργείται από 100% σταφύλια Αγιωργίτικου προερχόμενα από το χωριό Κούτσι της Νεμέας. Το Αγιωργίτικο είναι μια σαγηνευτική ποικιλία αμπέλου, που χαϊδεύει τις αισθήσεις, με κομψότητα, φρεσκάδα και ένταση αρωμάτων, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Είναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου, που συχνά αναφέρεται ως «πολυδύναμη», επειδή μπορεί να οδηγήσει σε ευρύ φάσμα τύπων και στυλ κρασιών, από δροσιστικά ροζέ, έως συμπυκνωμένα γλυκά. Ωστόσο, τα πιο γνωστά στυλ κρασιών από Αγιωργίτικο είναι δύο: τα νεαρά, ξηρά κόκκινα δεξαμενής και τα κόκκινα που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, τουλάχιστον για ένα έτος.

Τα νεαρά κρασιά από Αγιωργίτικο, όπως το ID, έχουν μετρίως βαθύ κόκκινο χρώμα, έντονα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μέτρια οξύτητα και μαλακές ταννίνες. Τα κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι έχουν βαθύ χρώμα, ενώ η μύτη τους αποκαλύπτει συμπυκνωμένα και πολυσύνθετα αρώματα κόκκινων φρούτων. Στο στόμα είναι πλούσια, με ώριμες ταννίνες υψηλής ποιότητας. Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία που μπορεί να δώσει και άλλους τύπους κρασιών, όπως εξαίρετα ροζέ ή εκπληκτικά επιδόρπια κρασιά από λιαστά σταφύλια. Πολλοί παραβάλλουν το Αγιωργίτικο με την ιταλική ποικιλία σαντζιοβέζε, που δίνει τα πασίγνωστα κρασιά Chianti. Το Αγιωργίτικο είναι η ποικιλία του οίνου ΠΟΠ Νεμέα, από τη μεγαλύτερη ζώνη ονομασίας προέλευσης κόκκινου κρασιού στην Ελλάδα και παράλληλα, μια ποικιλία κορυφαίας ποιότητας. Το δίδυμο Νεμέα-Αγιωργίτικο είναι άρρηκτα δεμένο, τόσο παραδοσιακά, καθώς η ποικιλία καλλιεργείτο μόνο στη Νεμέα και την ευρύτερη περιοχή της, όσο και στη σύγχρονη οινική Ελλάδα. Εν τούτοις, το κορυφαίο δυναμικό ποιότητας του Αγιωργίτικου έπεισε πολλούς παραγωγούς να το φυτέψουν και σε άλλες περιοχές, όπως στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας ή αλλού στον αμπελώνα της Πελοποννήσου.

Το Αγιωργίτικο απευθύνεται σε όσους οινόφιλους αναζητούν μια μαγευτική οινική πρόταση για στιγμές κοινωνικών επαφών και οικειότητας. Είναι ένα κρασί που προσφέρει γευστική ικανοποίηση, αλλά και ευελιξία, αφού μπορεί να καταναλωθεί νέο, διατηρώντας τη δυναμική παλαίωσης για πολλά χρόνια. Τέλος, είναι κατάλληλο για να συνοδεύσει μεγάλη ποικιλία πιάτων, που ταιριάζουν με τη σύγχρονη διατροφή.

*Πηγή: Wines of Greece